Hjemkundskab 4-6. kl.

Typisk sømandskost:



1)
I forbindelse med beretninger fra sømandslivet kan man tit støde på betegnelsen en grog
(toddy)! Hvad er det, og hvorfor drak man det om bord på skibene?

Svar: En grog består af sukker, rom og varmt vand plus måske citronsaft.
Drikken er både styrkende i kulde og tørstslukkende i hede.
Den opstod blandt engelske søfolk i 1740'erne, da de rejste i Vestindien.

2)
Hvad er beskøjter?

Svar: En slags kiks lavet af mel og vand

3)
I en beretning fortælles det, at hvert besætningsmedlem hver lørdag fik udleveret ca. 1 ½ kg brød og ½ kg smør.
Afvej mængden og vurdér, hvor lang tid det ville række for jer – endvidere forholdet mellem mængden af brød og smør!

4) Prøv en rigtig gang sømandssøbe:

Norsk suppe fra Tordenskjolds tid:

2 dl. gule ærter
2 spsk. hel byg
300 g. bovflæsk
100 g. salt flæsk
1 porre,
1 stykke kålrabi
1 stor kartoffel
2 gulerødder
lidt selleri
salt
peber
timian
løvstikke
persille

Byggrynene skal sammen med ærterne skylles og lægges i blød natten over.

De bringes i kog, og skallerne skummes af! Brug en hulske!

Kødet skæres i terninger, grøntsagerne skrælles og skæres i terninger, mens suppen koger ved svag varme i 45 min.

Kom al indholdet ned i gryden til suppen, som koger videre, indtil alt er mørt!

Glem ikke at komme krydderierne i!

Oprindeligt serverede man brændevin til retten!

Kilde: Sømandens sange: Jesper Asmussen